Lean Design Improvements Save Hospitals $1 Million

A community hospital located in Colorado needed to address volume increases in its outpatient Medical Oncology Clinic’s treatment center while creating a collaborative, data-driven design to support efficient workflows, allow for growth and enhance the patient experience.

The San Juan Cancer Center at Montrose Memorial (Montrose, CO) included six exam rooms and ten infusion treatment stations. Originally, the Cancer Center capacity provided sufficient space to meet patient needs for chemotherapy treatments. Changing patient needs and increased volumes led to longer treatment times and overcrowding in the waiting area and filled treatment area capacity. In addition to needing a more operationally efficient space, Montrose wanted a flexible design, so the hospital could respond quickly to changes in care delivery in the future.

Read the full case study